VÁGJUNK BELE!

2018. február 1

Kis ollótörténeti bemutató

Kedves Ismerőseink!

Tisztelettel értesítjük Önöket, hogy február 8-tól újabb kiállításunk nyílik a Nagyházi Művészeti Alapítvány szervezésében.

A tárlat helyszíne: 1055 Budapest, Balaton utca 8 (Nagyházi Galéria és Aukciósház) és február 22-ig lesz látogatható!

 

Minden ember alkotta szerszám sokat elárul annak kitalálójáról, készítőjéről és használójáról. Az eszközkészítő embert a folytonos újítás, a lelemény, a kreativitás jellemzi. Bármely kor embere konstruál egy eszközt, annak formai kialakítása, a fölhasznált anyagok megmunkálása, használhatósága eligazít bennünket technikai lehetőségeiről, gondolkodásmódjáról, mentalitásáról és főként indítékairól. Egy régi szerszámot szemlélve megsejthetjük a mögötte rejlő alkotó ember teljes kultúráját, korának technológiai lehetőségeit, társadalmának igényeit.

Ollókat bemutató, magyar magángyűjteményekből válogatott kiállításunk e mindenki által ismert és használt eszköz történeti változásaiba enged bepillantást. Az ollók változatos szerkezeti fejlődését az egyre tökéletesebb vágótechnika és anyagmegmunkálás megismerése segítette elő. Ma leginkább funkcionális célszerszám, de egykor az ollónak jelképes, szimbolikus és reprezentációs szerepe egyaránt igen jelentős volt.”

Lengyel László