Kulcstartó kiállítás

2016. február 2

2016 február 11-23-ig
 

"Kulcsot hozzám te találj"
19. és 20. századi kulcstartók Bagdy András gyűjteményéből
 
A legnagyobb hazai kulcstartógyűjtemény kiállítása a Nagyházi Galériában 2016 február 10, délután 5 órától.
Látogatható február 11-től: 10-18 óráig, szombatonként: 10-14 óráig
 

NAGYHÁZI MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY

 

Alapítványunk névadónk, Nagyházi Csaba (1944-2012) megkezdett munkáját kívánja kiteljesíteni. A hazai műkereskedelem megújítójaként közismert Nagyházi Csaba szerteágazó kulturális és művészeti tevékenységet fejtett ki az elmúlt évtizedekben. A hazai műkereskedelemben betöltött irányító szerepe mellett a civil társadalom kulturális szervezeti kereteinek kimunkálásán dolgozott. Kulturális, művészeti egyesületek, alapítványok alapító és vezető tagjaként segítette a hazai művészeti oktatás és szakember képzés fejlesztését. A Kulturális Javak Bizottságának tagjaként a hazai kulturális örökségvédelem munkáját, magángyűjtemények és művészeti hagyatékok gondozását. Kiállítások rendezését szervezte és

támogatta, számos jótékonysági árveréssel segítette hazai múzeumok és oktatási intézmények kulturális tevékenységét. Szorgalmazta a hazai műgyűjtés történetének szakszerű feldolgozását, családtörténeti hagyományok kutatását és gyűjtemények feldolgozását kezdeményezte, támogatta.

Életének utolsó éveiben az épített műemléki örökség gondozásában és restaurálásában, valamint hátrányos helyzetű kistérségi területek kulturális életének fejlesztésében ért el sikereket. E munkáját itthon az ICOMOS díjjal, majd 2013-ban a rangos nemzetközi Europa Nostra Awards díjjal jutalmazták, amit 2012-ben bekövetkezett halála miatt sajnos már nem élhetett meg.

Alapítványunk e jelenlegihez hasonló kiállítások rendezésével a magyarországi tárgykultúra és gyűjtéstörténet különleges szegmenseire szándékozik ráirányítani a figyelmet. Olyan tárgyakat és gyűjteményeket mutatunk be, melyek illeszkednek a Nagyházi Galéria és Aukciósház szakmai tevékenységéhez, másrészt ma már kevéssé ismert, vagy szinte teljesen eltűnt tárgytípusokat rejtenek. Szándékunkban áll bemutatni a Nagyházi Gyűjtemény szélesebb közönség köreiben eddig nem ismert részeit. Kiállításainkkal lehetőséget igyekszünk teremteni olyan gyűjtők számára, akik értékmentő szenvedélyeik, mániáik megvalósításával és nem kevés áldozattal járó gyűjtőmunkájukkal hozzájárultak múltunk árnyaltabb megismeréséhez.

 

Nagyházi Művészeti Alapítvány kuratóriuma

 

Kiállításaink helyszínei:

Nagyházi Galéria, Budapest, Balaton utca 8.