Online aukciós licit

2020. november 9

Axioart.com

Online aukció az axiort.com-on

Az aukciósház a katalógusának tételeire online liciteket fogad a megjelölt időszakon belül. Az online aukcióhoz általában nem tartozik hagyományos aukciós esemény, mivel a licitek csak az internetes felületen zajlanak. Az axioarton kétféle online aukciót talál:

  • Az egyik típusú online aukció, amikor a katalógus tételeit ugyanolyan módon mutatjuk be, mint a hagyományos aukciót. A katalógus tételei mellett szerepel egy külső oldalra mutató link (általában az aukciósház saját webes felületére, vagy más online licit-szolgáltató felületére mutat.) Ebben az esetben a licitálás a következőképpen működik: A tételek részletes oldalán, a tétel alatti funkciógombok között az első, a zöld egér gombra kattintva legördül az online aukció doboz. Ezen belül kattintson rá "A tételre itt tud licitálni »" szövegre, ezzel Ön átirányítódik arra a külső oldalra, ahol az online licit megtörténhet. Vagyis a konkrét ajánlattétel, az online aukció nem az axioart felületén történik, hanem az aukciósház által megadott felületen. Az axioart mint bejárat szerepel, közvetíti a látogatókat. Nem axioartos regisztráció szükséges hozzá. A licitálás feltételeit az aukciósház szabja meg, a megadott külső oldalon kell regisztrálni a licitáláshoz. Ez a típusú katalógus online aukció jelöléssel jelenik meg az azxioart aukciós naptárában, ugyanakkor az axioart nem biztosít mögé online aukciós motort, csak közvetítő csatornaként működik.

  • A másik típusú online aukció teljes egészében az axioart felületén történik, az axioart biztosít a tételek mögé online aukciós motort. Az online licitáláshoz csak axioartos regisztráció szükséges. Az online licit funkciót belépés után tudja használni. Az online aukció dobozon belül Ön a következő funkciókat és információkat találja:

    • Aktuális ajánlat: az online licit aktuális állását mutatja. (A tétel kikiáltási árát a funkciógombok fölött találja.)

    • Licit elküldése: licit gomb a következő licitlépcső szerint megajánlható összeggel. Figyelem, a licit gomb megnyomása fizetési kötelezettséggel jár!

    • Licit indul: a tételre adható online licitek indulásának kezdő időpontját jelzi.

    • Licit zárul: a tételre adható online licitek záró időpontját jelzi. Figyelem: az aukciósház választhat olyan zárási opciót, amely szerint, ha az utolsó x percben érkezik licit a tételre, akkor annak lejárata automatikusan meghosszabbodik x perccel (ezt a ház határozza meg). A hosszabbítással kapcsolatos konkrét információk az árverési feltételek vagy az egyéb információk között szerepelnek.

    • Hátralevő idő: az axioart kiírja a tétel online licit zárulásáig hátralevő időt, visszaszámlál. Ez funkció akkor hasznos, amikor az aukció utolsó pillanataiban történik licitálás és az aukció meghosszabbodik. Nap, óra, perc, másodperc megjelöléssel mutatjuk a hátralévő időt.

    • Licit ügynök: A licit ügynök egy a felhasználók által beállítható automata megbízás, amely a vevő által meghatározott összegig automatikusan tartja a licitet. Licitügynököt akkor érdemes beállítani, ha a vevő nem akarja/tudja végig követni az árverést az interneten, hanem beállít egy fix összeget és az “ügynök” addig a határig képviseli őt a licitálásban. A licitügynök beállítása egyszerű: az online licit “boxban” közvetlenül a licit gomb alatt található beíró mezőbe (Licitügynök beállítása) kell beírni az általunk meghatározott összeget. Amennyiben egy adott tételre még nem érkezett licit, úgy a licitügynök beállítása lehet akár a kikiáltási ár is. Ha már volt egy adott tételre ajánlat, úgy az aktuális árhoz képest a licitlépcső szerinti következő összegre lehet csak beállítani az ügynököt. Bármekkora összeget beírhat, DE ha a megadott összeg nem egyezik a partner által megadott licitlépcsővel, az oldal felajánlja Önnek a hozzá legközelebbi eggyel kisebb és nagyobb lépcsőnek megfelelő összeget. Ezt kiválasztva és utána rákattintva az "ügynök beállítása" gombra aktiválja az ügynököt. Az ügynököt menet közben is tudja módosítani, felfele és lefele is. Felfele bármeddig, lefele pedig a korábban beállított összegtől lefele, DE a módosított összeg nem lehet kisebb, mint az aktuális nyerő ár + 1 licitlépcső. Előfordulhat, hogy egyszerre többen állítanak be egy adott tételhez licit ügynököt, ekkor a rendszer jelezni fogja Önnek, ha egy magasabb összegű licit ügynök is be van állítva az adott tételre. Amennyiben Ön szeretné a tételt megvásárolni, akkor vagy licitál a tételre addíg, amíg az Öné lesz a legmagasabb licit vagy addíg növeli az ügynököt, amíg az Öné lesz a legmagasabb aktuális ajánlat. Alap információkból nem derül ki, hogy egy adott tételre -más által- licit ügynök is van beállítva, de a rendszer jelezni fogja, ha az Ön által beállított összegnél magasabb ügynök is van már. Az online aukció lezárultával mind a vevő mind az eladó emailben értesül a sikeres vásárlásokról tételenként.

Az online aukcióhoz kapcsolódó egyéb fogalmak:

  • Licit indul és licit zárul: az online aukció kezdő és végpontjai: E két időpont között zajlik majd az online aukció. (A képes katalógus bemutatása több nappal, héttel is megelőzheti magát az online aukció eseményt; majd az online aukcióval zárul.)

  • Idő eltolás: az online aukció kezdő időpontjában megkezdődik a tételek online licitje az első tétellel. A tételek ezután egymást követően, néhány perc különbséggel válnak licitálhatóvá. Az időeltolásra azért van szükség, mert ha egyszerre indulnak, akkor azonos időpontban járnak is le. Ez problémát okozhat akkor ha egy Felhasználó több tételre is szeretne licitálni. Az időeltolás mértékét az aukciósház határozhatja meg.

  • Hosszabbítás: ha az adott tétel online aukciójának utolsó x percében érkezik újabb licit, akkor - amennyiben az aukciósház szeretné – lehetséges, hogy az online aukció ideje meghosszabbodjon. Az időtartamot a ház határozza meg.

  • Értesítések: Az axioart rendszere azonnali email értesítést küld az online aukció menete során a következő esetekben:

    • ha Ön érvényes licitet tett

    • ha az Ön online licitjét felüllicitálták

    • ha Ön érvényes licitügynököt állított be

    • ha Ön nyerte meg a tételt

  • Licitlépcső: a tétel részletes oldalán, az online aukció doboz alatt szerepel, az első fülben találja. A licitek megajánlható lépésközeit mutatja, kerek összeghatárok között. Általában 10% a licitemelkedés, de ez aukciósházanként változhat, ezért a licitlépcsőt érdemes megtekinteni az online licit kezdete előtt.

Az online aukció menetét kizárólag a Felhasználók követhetik, Látogatók számára az nem elérhető. Az utolsó online aukciós tétel licitálásának lezárulása után a katalógus átkerül az aukciós archívumba. Eredményéről az aukciósház részletes értesítést kap, ugyanakkor az axioart emailben értesíti a sikerrel licitáló Felhasználókat a licitjük eredményéről; valamint az Aukciósház elérhetőségeiről is, ahol Ön közvetlenül érdeklődhet a fizetési és szállítási lehetőségekről is.

Forrás: axioart.com