A Nagyházi Galéria és Aukciósház története

Nagyházi Galéria egyike a legrégebben működő magyarországi régiségkereskedéseknek és aukciósházaknak. 


Nagyházi Galéria egy családi hagyomány folytatásaként jött létre. Nagyházi János 1901-ben Debrecenben született. Egész fiatalon , 20-as években kezdett műtárgyakkal foglalkozni, különösen a numizmatika érdekelte. Páratlan gyüjteményt sikerült létrehoznia, melynek sokan jártak csodájára. 

1984-ben nyitottuk meg régiségkereskedésünket a Járőr utcában, egy néhány tíz m2-es helyiségben, amely a kilencvenes évek elejére már 200 m2-es, többszintes galériává nőtte ki magát, lehetővé téve, hogy a régiségek és műtárgyak legszélesebb kínálatát mutathassuk be és forgalmazzuk. 

A galéria életében mérföldkőnek számít 1994. április 14., az a csütörtöki nap, amelynek délutánján a hazai nagyközönség és a szakma előtt debütált a Nagyházi Galéria és Aukciósház a Balaton utca 8. szám alatti, csodálatosan tágas, új üzletében. Cégünk itt tartotta első árverését, a londoni Sotheby's közreműködésével és segítségével. Az árverés vezetője Peter Batkin, a festményszekció vezetője, segítőtársa Soraya Stubenberg grófné, a Sotheby's budapesti irodájának igazgatója volt. A körülbelül 400 m2-es aukciós terem zsúfolásig megtelt. Kezdeményezésünk követendő példának bizonyult, szinte gombamód szaporodtak el Budapesten az aukciós házak. 

Galériánk az első árverés óta hűséges maradt bevált üzleti stratégiájához. A műkereskedelem minden műfajával foglalkozunk, évente 10-12 önálló katalógussal bemutatott árverést tartunk az egyik legjobb magyar árverező, Soóky Marietta irányításával. Mindemellett tevékenységünk hagyatékok gondozására is kiterjed.
Korábbi gyakorlatunkon csak annyit változtattunk, hogy a hozzánk beérkező, évről évre mind nagyobb számú anyagból ma már műfajok szerinti bontásban rendezzük árveréseinket. Külön-külön festmény- szobor- grafika, műtárgy- bútor- szőnyeg, óra- ékszer- ezüst és népművészeti árveréseket tartunk. 

Az aukciós anyagot bemutató színvonalas kiállításaink, katalógusaink és különféle nyomtatványaink, valamint az árveréseink iránt tapasztalható nagy, magyarországi és nemzetközi érdeklődés igazolja, hogy galériánk ma a magyar műtárgypiac egyik vezető és meghatározó szereplője. A Nagyházi Galéria sikerét szakembereink, művészettörténészek, műtárgybecsüsök és restaurátorok felkészültsége, hozzáértő, megbízható munkája szavatolja.